Afrika’ya zeka atölyesi de Türkiye’den

Elvan Zeka Kulübü (EZK), yurtdışındaki ilk atölyesini bir Afrika ülkesi olan Kamerun’da açtı. Başta Tangram ve Zeka Küpü olmak üzere farklı akıl oyunu materyalleriyle zenginleştirilen atölyenin açılışını yapan Türkiye Cumhuriyeti Kamerun Büyükelçisi Ömer Faruk Doğan, “Bu projeyle Kamerun’da sosyal sorumluluk anlamında ilk projeyi Elvan Grubu gerçekleştirmiş oldu” dedi. Açılış ülke medyasında büyük yankı buldu. Kamerunlu 6 Bakan Elvan yetkililerini kabul etti, taktirlerini iletti.

Türkiye şirketler dünyasında bir ilk olan Elvan Zeka Kulübü (EZK), yurtdışındaki ilk atölyesini bir Afrika ülkesi olan Kamerun’da açtı. EZK, Kamerun Devlet Başkanı Paul Biya’nin eşi Chantal Biya’nın himayesindeki Chantal Biya Vakfı ile işbirliği yaptı ve vakıfa bağlı eğitim kurumları bünyesinde Elvan Zeka Atölyesi kurdu. Başkent Yaunde merkezli vakıf bünyesindeki bir eğitim kurumunda hayata geçirilen ötülyenin açılışı ise Türkiye Cumhuriyeti Kamerun Büyükelçisi Ömer Faruk Doğan, Intersweet Genel Müdürü Davut Kaya, Intersweet Afrika Müdürü Mesut Altun ile Kamerun Eğitim Bakan Yardımcısı ve başkent Yaunde Belediye Başkanı gibi yerel yöneticilerin katılımıyla gerçekleştirildi. Atölye’de bulunan başta Tangram ve Zeka Küpü olmak üzere farklı akıl oyunu materyalleri Kamerunlu çocuklar tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı.

KAMERUN’DA BİR İLK OLDUNUZ

Farklı sosyal aktivitelerin ve çeşitli konuşmaların ardından açılış kurdelesini kesen Büyükelçi  Ömer Faruk Doğan, “Bu projeyle Kamerun’da sosyal sorumluluk anlamında ilk projeyi Elvan Grubu gerçekleştirmiş oldu” dedi. Projenin çok anlamlı olduğunu vurgulayan ve Elvan Grubu adına Intersweet Genel Müdürü Davut Kaya’yı tebrik eden Büyükelçi, projenin başarıyla ilerlemesi için her türlü desteğe hazır olduğunu bildirdi.

BAKANLARDAN BÜYÜK TAKTİR!

Söz konusu açılış başta Kamerun Radyo Televizyonu CRT (Kamerun’un TRT’si) olmak üzere ülkedeki önde gelen bütün medya kuruluşlarında geniş yer buldu. Bunun da etkisiyle Kamerun kabinesinde yer alan önemli bakanlar Elvan ekibini kabul etti, taktirlerini bildirdi.  Üst düzey bürokratlar yanında zeka ile ilgili açılıma taktirlerini bildiren bakanlardan önde gelenleri şöyle;

• Eğitim Bakanı
  • Sosyal İşler Bakanı
  • Sanayi ve Ticaret Bakanı
  • Sağlık Bakanı

ANNE HASTA YATAĞINDAN KALKTI!

Programın en anlamlı kabulünü ise First Leydi Chantal Biya’nın annesi Rosette Marie Mboutchouang yaptı. İlerleyen yaşına ve sağlık sorunlarına rağmen Elvan heyetini Pazar günü kabul eden Rosette Marie Mboutchouang, devlet başkanı Paul Biya’nın da söz konusu açılışı ve gündemi ilgiyle izlediğini bildirdi. Bayan Mboutchouang’un yaveri görüşme öncesinde, “Ülke geleneklerimize göre pazar günü dinlenme günüdür, misafir alınmaz. Ancak yapılan iş anlamlı olunca annemiz sizleri görmek istedi” mesajını vermişti. Intersweet Genel Müdürü  Davut Kaya da görüşmede “Pazar günü bizi kabul ettiğiniz için ayrıca teşekkür ederiz” deyince Bayan Mboutchouang duygusallaştı ve sadece “Bu yaptıklarınız karşısında ne diyeceğimizi bilemiyorum” demekle yetindi.

ZEKAYI GELİŞTİRMEK MİSYONUMUZ

Intersweet Genel Müdürü Davut Kaya öncülüğündeki Elvan ekibi, bakan görüşmelerinde gerek proje, gerekse Elvan hakkında bilgilendirmede bulundu ve yeni gündemleri görüştü. Söz konusu görüşmelerde Davut Kaya, Elvan Zeka Kulübü’nün “Her toplum ve insan zekidir. Önemli olan onu geliştirebilmektir” sloganına dikkat çekerek şu mesajları verdi: “Uzmanlara göre zekanın yüzde 60’ı aileden, kalanı da çevre şartlarından gelir. Yani yüzde 40’lık kısım geliştirebilir veya köreltilebilir. Biz şirket olarak bu yüzde 40 bölümü geliştirmeyi misyon edindik. Bu amaçla zeka kulübümüzü kurduk. Şimdi bu misyonu bir Afrika ülkesine taşımanın mutluluğunu yaşıyoruz. İlerleyen süreçte bu misyonun Kamerun’da ve ticaret yaptığımız diğer ülkelerde de farklı yansımalarını hep birlikte göreceğiz.” Davut Kaya, görüşmeler sonunda gösterdiklerine ilgiye teşekkür amacıyla bakanlara birer hediye takdim etti.

BAYAN BAKANDAN ÖZEL RANDEVU ve CEP TELEFONU!

Programın son gününde Elvan ekibi, sponsorluk yapılan Chantal Biya Vakfı’nın da iştirak ettiği Dünya AIDS Günü Bilinçlendirme aktivitesine katıldı. Program esnasında ekip, Kamerun Sosyal İşler Bakanı Catherine Bakang Mbock ile karşılaştı. Bayan Bakan, medyadan izlediği ekibin anlattıklarını büyük bir dikkatle dinledi ve özel görüşme isteğini iletti. Bunun üzerine haftanın ilk günü pazartesi sabah 08:30’a makamına davet etti. Kamerun hükümetinin değişmeyen bakanı olduğu belirtilen Catherine Bakang Mbock, ilerleyen süreçte her türlü desteğe hazır olduğunu vurguladı. Kararlılığının bir göstergesi olarak özel cep telefonunu verdi, iletişime her zaman açık olduğunu bildirdi.

EDİTÖRE NOT

1952’de bir şekerci dükkanında temeli atılan Elvan, gelinen noktada bir şirketler grubuna dönüştü. Yılda yaklaşık 150 milyon dolar ciro gerçekleştiriyor ve bunun yüzde 90’ını ihracattan sağlıyor.

Sektöründe ilk Ar-Ge Merkezi’ni kuran ve İTÜ ile kapsamlı ilk işbirliğine imza atan kurum olan Elvan, Elvan Zeka Kulübü (EZK) ile Türkiye şirketler dünyasında yine bir ilki gerçekleştirdi. Yaklaşık 2 bin kişi istihdam eden şirket,  Elvan Zeka Kulübü işe kendi çalışanlarının 5-7 yaş grubundaki çocuklarına yönelik tanılama-zeka taraması ile başladı. Zeka aktiviteleriyle zekanın geliştirilmesini misyon edindi. Yurtdışında ilk atölye ise Kamerun’da açıldı.