Kim kahve içmek kötü bir alışkanlık dediyse çıksın ortaya!
Bir ‘’Menemen soğanlı mı olur, soğansız mı?’’ ikilemi kadar konuşulmasa da çok tartışmaya konu olmuştur kahve. Birçok insan da kahve içmenin kötü bir alışkanlık olduğunu söyler. Ancak gelin görün ki yapılan araştırmalar bunun tersini gösteriyor.
Dünyanın ileri gelen Üniversitelerinden biri olan Harvard Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü uzmanları, kahve severlerin yüreğine su serper, sevmeyenlerin ise kahveye başlama sebepleri olurmuş gibi yaptıkları açıklamayla tartışmalara nokta koymuşlar. 200.000 sağlık çalışanı üzerinde 30 sene boyunca yapılan dev araştırmanın sonuçlarına göre; günde 3 ila 5 kupa arasında kahve içenlerin, içmeyenlere oranla kalp hastalıkları, şeker hastalığı, parkinson gibi nörolojik hastalıklardan ölme riskini ortalama %15 daha az olduğunu ortaya koyuyor. Bu etkinin erkeklerde %12, kadınlarda ise %16 olduğu düşünülüyor. Geçmişte yapılan araştırmalar ile de benzer sonuçlara ulaşılmıştır.
Sabahları kahve içmeden uyanamıyorumculara müjde!
Doğru uyanamıyorsunuz. Siz bunu hava olsun diye yapmıyorsunuz! Kahvenin saymakla bitmez faydaları arasında tabii ki kendine ilk sırada yer edinen faydası, her şeyden önce insandaki uyku halini yaratan adenosin maddesini bloke ediyor ve içerdiği kafein sayesinde canlandırıcı, zinde tutucu bir etki yapıyor olması.
Peki nedir kahvenin faydaları;
Kahve,
1- Hep duymuşuzdur, spora gitmeden önce kahve içmek kalori yakımını artırır mı diye. Geciktirmeden cevabı veriyoruz; kahve vücuttaki enerji sarfiyatını artırdığı için daha fazla kalori yakılmasında belirleyici bir etkendir.
2- Başınız çok mu ağrıyor, ne duruyorsunuz hadi bir kahve molası verin! Kahve içerisinde ağrı kesici bir özellik barındırır ve baş ağrısı tedavilerinde oldukça etkilidir.
3- İçerdiği antioksidanlar sayesinde kanser hücrelerinin çoğalmasına engel olur.
4- Düzenli kahve içenlerin siroz gibi karaciğer rahatsızlıklarından daha az şikayet ettiği görülmektedir.
5- Selülit gibi cilt sorunlarına karşı etkilidir.
6- Kan dolaşımını ve solunumu hızlandırır.