ÇİKOLATANIN “YARARLANANLARI” - I
Bu yazıyı aslında çikolatanın yararlarını övmek için kaleme aldım. Fakat ortalarına doğru bu yazacaklarımın daha önce yüzlerce defa yazılmış olduğunu farkettim, soğudum, motivasyonumu kaybettim. Her türlü içeriğin hızlıca tüketildiği şu ortamda okurlarınızın canını sıkmak istiyorsanız bunu yapabileceğiniz en güzel yöntem sakız olmuş içerikleri tekrar etmektir.
Biz kimsenin canını sıkmak istemeyiz.
Kaldı ki bu tarz bir içeriği ulaştırabileceğiniz en sadık kitle “a ne güzel olmuş ” diyierek yarısına kadar okuyacak yakın arkadaş çevreniz olacaktır.
Ne kendimizi ne de başkalarını kandırmak isteriz.
Biz isteriz ki siz bu yazıyı okuduğunuzda her ne iş yapıyorsanız bırakın, kendinizi sokaklara atın ( tabi ki maskenizi takarak ) aşkına mecnun olup sokak sokak çikolata arayın. ( tercihen bizim ürettiklerimizi )
O yüzden çikolatanın hızlıca kolesterolü düşürdüğünü, zihinsel kabiliyetlerin gerilemesini yavaşlattığını ve kalp krizi riskini azalttığını belirterek bu konuyu hızlıca geçiyorum; ÇİKOLATA YARARLIDIR .
Bu konuyu netleştirdiğimize göre çikolatanın yararları konusunu geçip “çikolatanın yararlananları” gibi ilginç bir seriye başlamak istiyorum.
(arşiv)
Yukarıda yakışıklı bir tasvirini gördüğünüz şahıs Azteklerin en ünlü imparatoru II. Montezuma’dır. Kendisi agresif, genişlemeye dayalı bir ülke politikası izleyen, çok çalışan ama “ work hard, party hard “ düşüncesini benimsemiş, hayatın tadını çıkartmayı bilen güçlü bir figürdür. En ünlü boş zaman aktiviteleri ve hobileri arasında ava çıkmak, yeni metresler edinmek, düşmanlarının kalbini tanrılara sunmak ve savaş çıkartmak vardır. Aynı zamanda su sporlarına düşkün olduğu da rivayet edilir.
Harika kişiliğinin ve döneme rol model olacak yönetim biçiminin yanı sıra Montezuma’nın en çok bilinen özelliği çikolata çekirdekleri üzerine olan takıntısı idi. Aztekler çikolata çekirdeklerini öğütüp mısır unuyla karıştırarak Xocolatl adında ilginç bir içecek yaratmışlardı. Acı biberle karıştırıp köpüklü hale getirdikleri bu karışım Montezuma’nın en çok tükettiği içeceklerden biriydi. Tadı kulağa sıcak çikolata kadar sevilesi gelmese de güçlü liderin bir günde bundan yirmi tas içtiği söylenir.
Aşağıdaki cümleler Montezuma’nın kendisine aittir :
"The divine drink, which builds up resistance and fights fatigue. A cup of this precious drink [cocoa] permits a man to walk for a whole day without food."
Montezuma II (1502-1520)
Yani kabaca çevirirsek demek istiyor ki “ tüm düşmanlarımı tanrıya kurban ettim ama ben bir çekirdeğin işvesine kurban oldum. İçmediğim gün şuradan şuraya yürümez oldum. Al Rabbim tüm kudretimi ama etme beni çikolatadan gayri. “
(kakao çekirdeği işleyen Azteklerin hayatında sıradan bir gün )
Dönemin kalbini çalan bu liderin yanı sıra Aztek halkı da çikolatanın ( daha doğrusu kakao çekirdeklerinin) tanrıları tarafından gönderilen kutlu bir nimet olduğuna inanırlardı. Özel günlerde ve festivallerde kutsal bir içki olarak tüketirlerdi. Bu içkinin yaygın olmasının ve Montezuma tarafından çok sevilmesinin en önemli nedenlerinden biri de afrodizyak etkisi olmasıydı. Montezumanın gün içerisinde tükettiği yirmi bardak çikolata içeceğinin nereye gittiğini anlamışsınızdır.
(Azteklerde önemli misafirlere çikolata ikram etmek sünnettir)
Bütün bunları devede kulak bırakacak son bilgi de Azteklerin kakao çekirdeklerini para birimi olarak kullanmasıdır! Evet, yanlış duymadınız, Aztekler kakao çekirdeklerini günlük ticaret hayatında takas ediyordu ve hatta askerlere savaşlarda gösterdikleri başarılar için prim ödemelerinde kullanıyorlardı.
Yani bir daha çikolatasız yaşayamadığınızı söylediğinizde aklınıza Aztekler gelsin; kimse bu sevdayı onlar gibi yaşamadı.
Xocolatl (Aztek Güç İçeceği )Tarifi
Bir tencerede 1 1/2 su bardağı suyu kaynatın; Acı biberi, tohumları da dahil olmak üzere kaynayan suya ekleyin ve 5 ila 10 dakika kaynatın. Acı biber ve tohumları sudan süzün; suyu tencereye geri koyun. Acı biberle aşılanmış suya 4 su bardağı su ekleyin, ısıyı orta-düşük seviyeye düşürün ve yavaşça kaynatın. ELVAN CHEF PREMIUM KUVERTÜR ÇİKOLATAYI ve vanilya özünü kaynar suya karıştırın; Toz tamamen eriyene kadar 5-10 dakika pişirin ve karıştırın.